Gratulerer med tenkedagen!

22 februar, 2023 av Jardar Loeng Grilstad

I dag, 22. februar, feirer speidere over hele verden «World Thinking day».

Tenkedagen ble innstiftet i 1926 av jentenes verdensforbund. Det ble bestemte at det skulle være en spesiell dag da jentespeidere verden over skulle tenke på hverandre og gi en oppmuntring til speidersøstre verden over. En parallell til St. Georgsdagen hos guttespeiderne. 22. februar ble valgt siden både Robert Baden-Powell og Olave Baden-Powell hadde bursdag denne dagen.  På verdenskonferansen i 1932 ble det vedtatt å opprette et tenkedagsfond. Det var en belgisk delegat som foreslo at man skulle gi en presang på tenkedagen – fordi det jo var fødselsdagen til Baden-Powells. Presangen skulle være frivillig, og den skulle være liten – slik at alle som ville hadde råd. Dermed kom tradisjonen med å donere en «penny» til det som skulle bli Tenkedagsfondet. Den første innsamlingen til fondet ble gjort i forbindelse med Tenkedagen i 1933, altså for 90 år siden i dag.

Les årets hilsning til tenkedagen fra speidersjefen og landssjefen her: https://speiding.no/nyhetsarkiv/tenkedagen-2023

For mer informasjon om årets tenkedag, besøk nettsiden til WAGGGS: https://www.wagggs.org/en/what-we-do/world-thinking-day/

I Trondheim har noen speidere fra Engang Alltid startet en tradisjon med å legge krans på graven til Liska Michelet ved Nidarosdomen. Bildene under er fra tenkedagen i 2022.