St. Georgsdagen: Bli med på speiderskjerfdagen!

22 april, 2021 av Jardar Loeng Grilstad


Den 23. April feirer speidere over hele verden deres internasjonale festdag, St. Georgsdagen. Dagen feires til minne om helgenridderen St. Georg og brukes som et symbol for det godes seier over det onde. Et gammelt sagn forteller at han kjempet mot en ildsprutende drake for å redde livet til en vakker prinsesse. Dette er symbolet på St. Georgs kamp mot det som er dårlig og ondt (draken), og for det som er godt, edelt og sant (prinsessen). Les mer om legenden om St. Georg i Speiderbasen.

Den første organiserte feiringen her i Trøndelag ble antagelig holdt i 1918, samme året som Trondhjem krets av Norsk Speidergutt-Forbund ble stiftet (dette var den første speiderkretsen i Trøndelag). Byens 150 speidere, tre gutte- og en jentetropp møttes først på Ilevolden, der Liska Michelet overrakte det nye, grønne banneret med speiderliljen på til kretsen. Senere på dagen ble det holdt en speidergudstjeneste i Vår Frues kirke. Vedlagt svart-hvitt bilde er fra Adresseavisen 24. April 1918 og viser overrekkelsen av kretsbanneret på Ilevolden.

 

#Speiderskjerfdagen

Bli med på speiderskjerfdagen! Når du står opp fredag 23. april, ta på deg speiderskjerfet ditt og gå med det hele dagen, enten du er hjemme eller ute. Du kan være skikkelig stolt av å være med i verdens største og beste barne- og ungdomsbevegelse! Den internasjonale speiderskjerfdagen markeres 1. august hvert år, men siden de fleste norske speidere har sommerferie da, vil vi heller bruke St. Georgsdagen til å vise at vi er speidere.

Ta gjerne bilder fra din markering av St. Georgsdagen og del dem med oss: #speiding #speiderskjerfdagen #hjemmeleir

St. Georgsdagshilsen 2021

Her kan du lese årets St. Georgsdagshilsen fra speidersjef Håvard Djupvik og landssjef Thor Andreas Moe Slinning.

Kjære speidere

Nå skal vi feire St. Georgsdagen sammen. Uansett vær, vind og virus, skal vi ta på oss speiderskjerfet og få en fin St. Georgsdag!

Selv om en pandemi har preget verden det siste året, håper vi likevel at mange vil si at de har opplevd mye siden vi sist feiret St. Georgsdagen. Kanskje du har blitt kjent med nye turer i nærmiljøet? Eller har funnet en ny morsom digital aktivitet du kan gjøre med venner som bor langt unna? For andre har det kanskje skjedd lite siden sist. Vi har blitt bedt om å være hjemme og vente på at samfunnet igjen kan åpnes. Og vi har ventet, lenge. Nå kan vi håpe at ventetiden snart er over! Og da skal vi møtes igjen, klemme, sitte tettere som aldri før rundt leirbålet og dra på speiderturer med gamle og nye venner.

Vi har kjempet sammen i et helt år. Vi har gjort det beste ut av mulighetene og har funnet kreative løsninger for møter og turer. Aktivitetene har blitt flyttet til andre arenaer i uke etter uke, mange er gjort om til digitale treff. Vårt felles NM i speiding gjennomfører vi også på en ganske annerledes måte i år.

Noen har hatt digitale leirbål hver helg i ukesvis, i mange grupper har speiderledere laget aktivitetspakker og kjørt rundt for å gi dem til speiderne sine, vi har tappert trøstet og oppmuntret hverandre og drømt i sammen om turer og leirer vi skal på når det blir mulig igjen.

Den tapre St. Georg kjempet også i krig og mot tvilen når han var usikker på sin egen tro.

På en av sine reiser på 300-tallet kom ridder Georg til landsbyen Silena i Libya. Innbyggerne var fortvilet, for i sjøen like ved bodde en drage som ingen klarte å drepe. De ofret husdyr og mennesker til dragen, og nå var det kongens egen datter, prinsessen, sin tur. Ridder Georg så henne sitte gråtende og vente på den forferdelige skjebnen, og han bestemte seg for å hjelpe. Da dragen krøp opp fra vannet, trakk Georg sverdet og drepte dragen i kamp. Det ble raskt kjent i byen, og kongen ville selvsagt belønne den tapre ridderen. Men Georg takket nei, det var en selvfølge for ham å slåss mot det onde. Senere ble ridder Georg drept på befaling fra en romersk keiser fordi han var kristen. Speiderens grunnlegger, Robert Baden-Powell, valgte St. Georg til å være speidernes skytshelgen og speidere over hele verden markerer St. Georgsdagen og blir minnet på at vi skal kjempe for en bedre verden.

23. april markeres St. Georgsdagen på flere måter, og en av dem er å bære speiderskjerfet hele dagen! Om du har forelesning hjemmefra eller skal på skolen, om du har hjemmekontor eller skal på jobb, gå gjerne med speiderskjerfet fra du står opp til du legger deg. Kanskje kryper du også i soveposen under åpen himmel eller i et telt når kvelden kommer?

For vi skal snart dra på speidertur og på speiderleir sammen igjen, og i mellomtiden kan du korte ned ventetiden ved å dra på telttur i hagen eller på hengekøyetur i nærskogen!

Se etter morsetegn når mørket siger på fredag 23. april, da skal vi sende dere en hilsen og ønske dere en god St. Georgsfeiring og en god natts søvn ute i det fri!

Ha en fin St. Georgsdag!

Speiderhilsen
Håvard Djupvik
Speidersjef Norges speiderforbund

Thor Andreas Moe Slinning
Landssjef KFUK-KFUM-speiderne